VI FLYTTAR INTE VÅR ÖGONLASER:
Vi flyttar inte personal eller ögonlasern. Ögonlaser är ett känsligt optiskt instrument. Vår laser är installerad och kalibrerad i vår operationssal som har kontrollerad och stabil miljö. Vi och ögonlasern är alltid på plats och väntetiden är kort.
VI HAR NORRLANDSPROFIL:
Vi har en Norrlandsprofil i våra synkorrigerande behandlingar. Säkerheten först. I Norrland har vi långa avstånd och glest med ögonspecialister som kan synkorrigering med laser. Därför är Trans-PRK metoden (kallad också no-cut eller no-touch) att föredra. Om du har behandlats med Trans-PRK metoden, kan din allmänläkare ta hand om dig vid eventuella framtida ögonskador. Om Lasik-ögat skadas måste skadan undersökas och behandlas snarast av en Lasikspecialist. Därför är Trans-PRK behandling att föredra. Annat är det tex i Stockholm där även landstingskliniker behandlar med ögonlasern.
TRANS-PRK:
Vid Trans-PRK tar ögonlasern hand om hela behandlingen utan pauser med hjälp av en avancerad autotracker. Fördel med Trans-PRK laser är att kirurgen inte rör vid ögat som man måste göra vid alla andra ögonlaser behandlingar. Tack vare begränsade sårytan är läkningen snabb och smidig. Vi lägger oftast kontaktlins över såret och då behövs sällan starkare värktabletter som vid PRK eller Lasek/Elsa. Klart; oskuret är bäst och man slipper osäkerheten om patienten tex rör sig plötsligt vid Lasik snittet.
I regel, efter Trans-PRK, återgår patienten tillbaka till arbete inom några dagar. Synen stabiliseras inom 1 till 3 månader och eventuell finjustering utförs senast efter 12 månader. Numera behövs ytters sällan korrigerande behandlingar. Riskerna är små. Infektionsrisken är minimal då laserstrålen dödar virus och bakterier.
LASEK/ELSA OCH PRK:
Modern Trans-PRK kan inte jämföras med PRK, Lasek/Elsa som vissa gör. Vid Trans-PRK används ögonlaser med avancerad mjukvara som styr lasern effekter för säker behandling. Profilerna måste vara rätt för att skapa ett kvalitativt resultat. Många ögonlasrar har inte den mjukvaran och då måste man göra PRK, Lasek/Elsa behandling. Vid PRK, Lasek/Elsa tar man bort yttersta cellagret (vi kallar epitel) med alkohollösning eller kniv.
LASIK/FS-LASIK:
Vid Lasik/FS-Lasik gör man ett snitt i hornhinnan och behandlar under den med ögonlasern. Locket försvagar hornhinnan och växer aldrig fast. Om man måste komplettera synkorrigeringen vid Lasik/FS-Lasik lyfter ofta Lasikkirurgen gamla locket. Det har jag gjort även 10 år efter första Lasikbehandlingen. Locket kan också få veck eller mikroveck då lockets storlek inte passar i ytan som man har ändrat med ögonlasern. Vecken ger störningsreflexer och vissa fall även dubbelseende. Ytcellerna kan växa under locket eller man kan få inflammation under locket, kallas DLK. Efter Lasik/FS-Lasik finns större risk för torra ögon pga det djupa snittet i hornhinnans vävnad. Lasiklockets storlek kan också begränsa behandlingsytans storlek som kan ge problem i mörkertrafik (sk halos). Starkaste delen av hornhinnan är den yttersta tredjedelen. Därför försvagar Lasiklocket och ögonlaserns effekter hornhinnan mycket mera än en ytlig Trans-PRK. Locket kan skadas efter flera år vid direkt våld och då måste locket åtgärdas inom timmar.
VARFÖR GÖR MAN LASIK/FS-LASIK?
Varför gör man då Lasik/FS-Lasik -behandlingar med löst lock. Vid slutet av 90-talet hade man bara gamla PRK-metoden med lång och emellanåt smärtsam läkning. Vid Lasik blev läkningen snabbare. Med modern Trans-PRK är läkningen snabb och väl kontrollerad. Skillnaden på de få dagarna mot trans-PRK är egentligen den lilla fördelen för Lasik/FS-Lasik. Om man måste till arbetet dagen efter ögonlaserbehandling är Lasik/FS-Lasik kanske att föredra. Vi tycker att oskuret är bäst och säkerheten först.
KAN ALLA BEHANDLAS?
Alla kan och skall inte behandlas med ögonlasern. Därför nekar vi en del patienter. Åter det viktigaste för oss är: säkerheten! I speciella fall kan man inte korrigera synfelet med ögonlasern. Då finns andra metoder som har helt andra risker.